חדשות

ניתוח מורכב הציל תינוקת עם מום נדיר: חיבור בין הוושט לקנה

בת שלושה שבועות הובאה למיון ילדים "אסותא-אשדוד" עם קשיי אכילה ושיעולים | מנהל מחלקת כירורגיית ילדים: "עצם ההחלטה של הרופא במיון לבדוק אם מדובר במום נדיר היא לא פחות נדירה מהמום עצמו"

הניתוח התחיל בברונכוסקופיה תוך העברת מוליך דרך הפיסטולה מקנה לקיבה. צילום: דוברות אסותא אשדוד

בניתוח מורכב שבוצע לאחרונה בבית החולים אסותא-אשדוד ניצלו חייה של תינוקת בת שלושה שבועות שנולדה עם מום נדיר – חיבור בין הוושט לקנה הנשימה, כאשר כל האכלה מסכנת את חייה. ד"ר ודים קפולר, מנהל מחלקת כירורגיית ילדים, העיד: "לא זכור לי ניתוח כה מורכב במטופל כה צעיר".

לפני שבועות ספורים הופנתה אל מלר"ד ילדים בבית החולים הציבורי אסותא-אשדוד תינוקת בת כשלושה שבועות בעקבות תלונות של קשיי אכילה ושיעולים חוזרים. רופא מיון הילדים, ד"ר עידו ווליניץ, מומחה ברפואה דחופה ילדים, חשד שמדובר בבעיה מורכבת יותר ואכן, לאחר ביצוע מספר בדיקות מהירות, אבחן את המום הנדיר, המופיע רק כאחת ל-50,000 לידות. נמצא שהתינוקת סובלת מפיסטולה טרכיאוזופגיאלית  (h-type tef), שמשמעותה חיבור בין מערכת העיכול ומערכת הנשימה. למעשה, בכל פעם שהיא יונקת, חלק מהמזון מגיע מהוושט לדרכי הנשימה, לריאות, ומסכן את חייה.

נמצא שהתינוקת סובלת מפיסטולה טרכיאוזופגיאלית (h-type tef), שמשמעותה חיבור בין מערכת העיכול ומערכת הנשימה. צילום: אסותא אשדוד

לאחר התייעצות עם רופאים בכירים בבית החולים הובהר כי יש צורך בניתוח לטיפול מהיר בתינוקת וכדי למנוע הידרדרות במצבה. המהלך המאתגר דרש מעורבות ושיתוף פעולה של מומחים ממספר התמחויות: ד"ר סעיד איברהים, מומחה הרדמה בתינוקות; ד"ר חברוני, מנהל יחידת ריאות ילדים; ד"ר רוזנברג אביעד, מומחה טיפול נמרץ ילדים; ד"ר חני טאף אוליבסטון, מנהלת היחידה לגסטרואנטרולוגיה ילדים; וד"ר דיאא זוגייר מבית החולים הדסה, לצד צוותי הדמיה, גסטרו ילדים.

במהלך הניתוח בניהולו של ד"ר קפולר, בוצע ניתוק של החיבור בין המערכות וסגירה של הנקבים בוושט ובקנה הנשימה. לשמחת כולם, הניתוח עבר בשלום ובדיקות מתקדמות נוספות הדגימו את ההצלחה הכירורגית. לאחר זמן קצר מההתאוששות בטיפול נמרץ ילדים, התינוקת החלה לאכול בנחת ולעלות במשקל, והשבוע שוחררה התינוקת לביתה.

ד"ר קפולר: "עצם ההחלטה של הרופא במיון הילדים לבדוק אם אכן מדובר באותו מום נדיר היא לא פחות נדירה מהמום עצמו. מעטים מאוד הרופאים שיביאו בחשבון את האפשרות של המום הזה, ולכן האבחנה של ד"ר ווליניץ היא כמעט בגדר בלתי ייאמן. לרוב ילדים הלוקים במום הזה מסתובבים זמן יקר, תוך סיכון חייהם, בין לא מעט רופאים עם אבחנות שגויות כמו אסתמה, רפלוקס קיבתי ושטי ועוד".

לא ניתן היה להגיע לפיסטולה מהצוואר ולא מבית החזה לכן הניתוח התחיל בברונכוסקופיה תוך העברת מוליך דרך הפיסטולה מקנה לקיבה. צילום: דוברות אסותא-אשדוד

ד"ר קפולר אמר עוד: "אני לא זוכר זיהוי וניתוח של מטופל כל כך צעיר ובטח לא במשקל 2.8 ק"ג. המורכבות של הניתוח נבעה בין השאר מהעובדה שלא ניתן להגיע לפיסטולה מהצוואר ולא מבית החזה לכן הניתוח התחיל בברונכוסקופיה תוך העברת מוליך דרך הפיסטולה מקנה לקיבה. לאחר מכן נדרשו אנשי הגסטרו להוציא את המוליך מהצד השני של הקיבה, כך ששני הקצוות בידיו של המרדים. הצעד הזה מאפשר למשוך את הפיסטולה לצוואר והופך אותה לנגישה יותר, כל הניתוח המורכב הזה מתבצע בחתך של 2 ס"מ. אני רופא הרבה שנים, אבל אין לי ספק שלצד מקצועיות הרופאים גם יד עליונה נתנה את ברכתה להצלחת הניתוח הכל כך מורכב הזה".

נושאים קשורים:  אסותא אשדוד,  ד"ר עידו ווליניץ,  מום נדיר,  ד"ר ודים קפולר,  חדשות,  מיון ילדים
תגובות
אנונימי/ת
22.02.2023, 22:41

כל הכבוד
מי זה "יד עליונה"? האם נרשם בדו"ח הניתוח?

אנונימי/ת
22.02.2023, 23:32

ב-15.12.1983 נולד בני בביה"ח סורוקה במשקל 1.5 קג' - פג.
מייד אחרי הלידה נלקח לחדר הניתוח לביצוע TE-Fistula. בדיוק הניתוח הזה. + חיבור חלק הושט לגרום למניעת אספירציות.
כמה שנים לפניו נותח ילד באותו מצב שהוטס לסורוקה מאילת.
הניתוח נדיר, אבל פרופ' מרש (ז"ל) ביצע אותו לפני כ-40 שנים בפעם הראשונה

אנונימי/ת
23.02.2023, 08:01

וואו, מדהים האיבחון ומדהים לא פחות שלפני 40 שנה בוצע ניתוח כזה בהצלחה עם הטכנולוגיה שהייתה אז

אנונימי/ת
23.02.2023, 14:53

המום המצויין (TE FISTULA) מפורט בכל TEXT BOOK העוסק במומים מולדים וכל מחלקה לכיר' ילדים מבצעת ניתוחים שכנ"ל. מה החידוש ???

אנונימי/ת
24.02.2023, 18:42

באוגוסט 1994 נולד בנינו הבכור עם פיסטולה H. ניתחה אותו פרופ נגר המדהימה בקריה הישנה בתל אביב בגיל שבוע.. לימים הוא שירת כחובש פלוגתי בגבעתי … מהטראומה ההיא נותרה צלקת קטנה בצואר וזכרון עמום.. ברוך השם

אנונימי/ת
05.03.2023, 18:04

אין ספק שיד עליונה נתנה את ברכתה. SMH

אנונימי/ת
05.03.2023, 18:05

בשניידר יש TEF פעם בשבוע. ברכותיי

עוד דוגמה לאורגית התפארות ופרסומת עצמית זולה כאילו המציאו את הגלגל. case report כזה ספק אם היה מתקבל לפרסום גם בעתון חסר IF... מצד שני, אולי היד העליונה תעזור...

ב2004 בערך ניתחתי בסורוקה ילוד עם TE FISTULA H-TYPE בגישה צוארית, נדיר ומאתגר, אבל אפשרי

השכיחות המדווחת בעולם המערבי של המום המולד הזה היא 1 לכל 3500 לידות חי. מכאן שבישראל יש בין 40 ל 50 ילודים כאלו בשנה... אין כירורג ילדים שלא ניתח מום כזה. כשהתמחיתי בכירורגית ילדים, הדרישה להשלמת התמחות הייתה לנתח לפחות 5 מקרים כאלו כ"מנתח ראשון". אני מניח שדרישה זו לא השתנתה משמעותית. אני מצטרף לאמירתו של פרופ אליק אבירם על "אורגיית התפארות ופרסומת עצמית". מיותר ועלוב.