מחקרים

גורמים המשפיעים על ריקון קיבתי מושהה ותוצאים ארוכי טווח בקרב ילדים

ממחקר אשר פורסם לאחרונה עולה כי ניתוח קודם מהווה מנבא חזק להתפתחות ריקון קיבתי מושהה

23.04.2023, 16:39
קיבה (אילוסטרציה)
קיבה (אילוסטרציה)

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Pediatrics Gastroenterology and Nutrition ביקשו החוקרים לזהות אילו גורמים מהווים את המנבאים הטובים ביותר לריקון קיבתי מושהה (delayed gastric emptying – DGE) ולבחון האם ילדים מגיבים לטיפול ב-DGE.

מחקר זה כלל ילדים בגילאי 0-18 שנים אשר עברו סינטיגרפיה של ריקון קיבתי (gastric emptying scintigraphy – GES) בין השנים 2009-2018. מאפיינים קליניים במצב הבסיס נלקחו מרישומי בדיקה קלינית וכללו סימפטומים, היסטוריה טיפולית והיסטוריה רפואית. המידע נותח בעזרת כלי רגרסיה רב- משתנית וכלי אנאליזה נוספים. המעקב אחר הילדים ארך עד שנתיים, ומטרתו הייתה להעריך סימפטומים ושימוש בתרופות. המחקר הנוכחי כלל סך של 285 ילדים, 174 מתוכם היו עם DGE. כלל הילדים היו עם סימפטומים עוד טרם ביצוע GES. הסימפטום הנפוץ ביותר היה הקאה ותסמיני ריפלוקס, אשר דווחו בקרב 90% מהנבדקים. סימפטומים נפוצים נוספים כללו כאבי בטן ובחילות ודווחו בקרב 30% מהילדים.

תוצאות המחקר הדגימו כי בהשוואה לילדים ללא DGE, הפרעה גנטית וניתוח קודם היו נפוצים יותר בקרב ילדים עם DGE. עם זאת, בקרב אלו האחרונים, לא דווח על עודף תסמינים, וזאת ביחס לילדים בריאים. אנליזת ריגרסיה הדגימה כי ניתוח קודם ובייחוד, ניתוח בטני קודם, מהווה מנבא חזק ל-DGE. בתום שנתיים מעקב, נצפתה ירידה בשימוש בתרופות ושיפור תסמיני.

תוצאות המחקר הדגימו כי ניתוח קודם מהווה גורם מפתח בניבוי של DGE. מחקר זה מהווה אחד ממערכי הנתונים הגדולים ביותר העוסקים ב-DGE.

מקור:

Roberts, Christopher MBBS*; Hussein, Maryam BSc*,†; Poole, Esme BSc*,†; Kolimarala, Vinod MBBS*; Erlewyn-Lajeunesse, Mich DM‡; Beattie, R. Mark FRCPCH*; Sundrum, Francis FRCP§; Afzal, Nadeem MD*. Factors Affecting Delayed Gastric Emptying and Long-Term Outcomes of Children With Gastric Emptying. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 76(4):p 428-433, April 2023. | DOI: 10.1097/MPG.0000000000003708

נושאים קשורים:  מחקרים,  ריקון קיבתי מושהה,  תסמינים,  ניבוי
תגובות