חדשות

מחקר ב"מאיר": השפעה מיטיבה של קנאביס רפואי על חולי קרוהן וקוליטיס

השפעת הקנאביס בטיפול במחלות מעי דלקתיות, כולל בחינת צירופי קנבינואידים ומרכיבים צמחיים אחרים, נחקרת במעבדה ייעודית בבית החולים מאיר

ד"ר תמנע נפתלי, סגנית מנהל מכון הגסטרו ב"מאיר". "פיסטולות פריאנאליות שכיחות במחלת קרוהן". צילום: דוברות "מאיר"

מחקר חדש שנערך במכון הגסטרו במרכז הרפואי מאיר העלה כי חולים במחלת קרוהן וקוליטיס דיווחו על הקלה משמעותית בתסמיני המחלה לאחר שקיבלו טיפול בקנאביס רפואי. בקבוצת חולי הקוליטיס גם נמצא שיפור במדדי הדלקת ותוצאות בדיקות המעבדה ובדיקת קולונוסקופיה.

המחקר נערך על ידי ד"ר תמנע נפתלי, סגנית מנהל מכון הגסטרו ב"מאיר", שציינה כי "בשנים האחרונות מתרבים הפרסומים על שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים. מטופלים רבים הסובלים ממחלות שונות מדווחים כי השימוש בקנאביס הביא לשיפור רב בתסמיני מחלותיהם. למרות הדיווחים הללו, מחקר מסודר ושיטתי בתחום הזה עדיין נמצא בחיתוליו. מעט מאוד ידוע לנו הן על מנגנון הפעולה של הקנבינואידים בגוף האדם והן על התועלת שבשימוש קליני בהם. כתוצאה מכך נוצר מצב שמטופלים רבים פונים ומבקשים להתנסות בטיפול בקנאביס מתוך אמונה בסגולות הריפוי שלו, אולם עקב מיעוט הידע, אין לקהילה הרפואית כלים למתן טיפול מתאים ויעיל שייעשה באמצעות קנאביס. לאור חשיבות הנושא שמנו למטרה במכון הגסטרואנטרולוגיה ב'מאיר' לקדם את הידע והמחקר בתחום החשוב הזה".

ד"ר נפתלי הסבירה כי צמח הקנאביס מכיל כ-60 חומרים פעילים - "קנבינואידים צמחיים". המוכרים ביותר ביניהם: THC וקנבידיול, מלבדם קיימים עוד עשרות רכיבים אחרים שהשפעתם ויחסי הגומלין ביניהם עדיין אינם ידועים לקהילה המדעית. "בגוף כל היונקים קיימים קנבינואידים, שהגוף עצמו מייצר. יש להם תפקידים רבים ושונים. בין השאר הם אחראים על ויסות מנגנון הכאב, משתתפים בוויסות התיאבון, משפיעים על מצב הרוח ועל ויסות תהליכים דלקתיים. ההנחה היא, כי ניתן להשפיע על המערכת הקנבינואידית הן על ידי מתן קנבינואידים והן על ידי ויסות היצירה או הפירוק שלהם.

"מאחר שהמערכת הקנבינואידית מעורבת בתהליכים רבים מאוד, קנבינואידים הם חומרים בעלי פוטנציאל טיפולי וריפויי רחב מאוד. אולם, יש צורך ללמוד באילו מצבים הם אכן יעילים, באילו מינונים ומהי דרך המתן האפקטיבית ביותר. לא פחות חשוב: הצורך להבין את מנגנוני הפעולה שבאמצעותם קנבינואידים משפיעים על תהליכים פתולוגיים", אמרה ד"ר נפתלי.

המחקר המתקיים כיום במרכז לחקר קנבינואידים בבית החולים מאיר משלב שני כיוונים עיקריים: הצד הקליני והפן המעבדתי. במחקר האחרון השתתפו 130 חולים - 30 מהם חולי קוליטיס ו-100 חולי קרוהן. "שתי קבוצות משתתפי הניסוי, פירטה עוד ד"ר נפתלי, "מנו חולים המטופלים תרופתית, אך גם כאלה שהתרופות עוזרות להם באופן חלקי בלבד".

שתי הקבוצות קיבלו קנאביס במשך שמונה שבועות ולאחריהם נבדקו הפעילות הקלינית (תסמינים) וכן מדדי הדלקת, כפי שנצפו בקולונוסקופיה. במסגרת המחקר הקליני נערכו כמה מחקרים מבוקרים כפולי סמיות – חלקם הם ממש ראשונים מסוגם בעולם. נבדקה בהם, כאמור, השפעת הקנאביס כשמדובר במחלות מעי דלקתיות.

"לאחר מחקר תצפיתי ראשון שהראה כי אכן בקבוצה של חולי מחלות מעי דלקתיות קנאביס רפואי הביא לשיפור בתסמיני מחלתם, ערכנו מחקר מבוקר, כפול סמיות, שבו השתתפו חולים גם במחלת קרוהן. חולים אלה קיבלו קנאביס או פלצבו ועברו הערכה קלינית ומעבדתית של פעילות המחלה. התברר כי חולי מחלת קרוהן המטופלים בקנאביס במשך שמונה שבועות חווים שיפור קליני משמעותי עם שיפור דרמטי בכאבי הבטן ובשלשולים.

"במחקר דומה שנערך בקרב חולי קוליטיס כיבית קיבלו המטופלים תכשיר קנאביס אחר שהכיל רק שמן CBD בריכוז נמוך. אלא שנטילת התכשיר הזה לא הביאה לשיפור במחלה. אבל במחקר נוסף, החולים טופלו בקנאביס עשיר ב-THC ובו נצפה שיפור משמעותי בתסמיני מחלתם. בחלק מן המקרים נראה שיפור גם בממצאים האנדוסקופיים בבדיקת קולונוסקופיה. גם בדיקות המעבדה שנערכו לחולים, במקביל, על ידי ד"ר שלי מטלון ממעבדת המחקר ב'מאיר' נמצא כי לקנאביס יש אפקט מיטיב עם רירית המעי שנבדקה.

"לאור הצלחת הטיפול, שאלנו את עצמנו האם השיפור הנצפה הוא שיפור קליני בלבד או שקיים גם שיפור אנדוסקופי. במילים אחרות: האם הקנאביס הרפואי גורם לחולי מחלת קרוהן להרגיש טוב יותר או שהוא גורם גם לדלקת עצמה להיעלם מן המעי. לצורך זה ערכנו מחקר נוסף שבו קבוצה של חולי מחלת קרוהן פעילה קיבלה שמן קנאביס ביחס 1:4 בין THC:CBD, ושוב גילינו שהחולים מרגישים טוב תחת טיפול בקנאביס, אך לאחר שמונה שבועות של טיפול, לא נצפה שיפור אנדוסקופי במעי המודלק.

"זו כמובן רק ההתחלה", הדגישה ד"ר נפתלי. "מאחר שהקנאביס כאמור מכיל מספר רב של חומרים פעילים, אנו מתכננים עתה להמשיך ולבדוק הרכבים שונים במינונים שונים וצורות מתן שונות, כדי להגיע למסקנה איזה שילוב של קנבינואידים הוא היעיל ביותר.

"מכל המחלות שעליהן יש דיווחים כי קנאביס מביא להטבה", הוסיפה ד"ר נפתלי, "מתברר כי מחלות המעי הדלקתיות הן בין הבודדות שלגביהן יש כבר דיווחים המראים תועלת של שימוש בקנאביס וניתן להגיע לרקמה הפתולוגית בצורה ישירה ולחקור את התנהגותה.

לצורך העמקת הידע וההבנה של פעילות הקנבינואידים הוקמה ב"מאיר" מעבדה המוקדשת במיוחד לחקר נושא זה. במעבדה הופעל מודל ייחודי של תרבית רקמה שנלקחת בביופסיה מן המעי הגס. מודל זה מאפשר להעריך בצורה קרובה ככל האפשר למציאות את המתרחש בתוך המעי של חולי מחלת מעי דלקתית וכיצד השימוש בקנבינואידים שכאלה או אחרים עשוי להשפיע לטובה על מחלתם. בעזרת המודל אנו מקווים לנסות ולהבין אילו קנבינואידים או צירופי קנבינואידים ומרכיבים צמחיים אחרים כגון טרפנים עשויים להשפיע על מצבי דלקת במעי ובאילו מנגנונים ההשפעה מתרחשת. התקווה היא שהבנה יותר מעמיקה של התהליכים הללו תאפשר לתכנן טיפול יותר יעיל, מכוון מטרה, ולא פחות חשוב, עם פחות תופעות לוואי".

נושאים קשורים:  קנאביס רפואי,  מחלות מעי דלקתיות,  קוליטיס,  ד"ר תמנע נפתלי,  בית החולים מאיר,  THC,  קנבינואידים,  חדשות,  מחלת קרוהן