• יו"ר החברה: ד"ר עידו לוריא
  • מזכ"ל: ד"ר אילן טל
  • גזברית: ד"ר אנג'לה דרניקוב
  • חברי ועד: פרופ' חגי חרמש
  • ד"ר מיכל רפפורט
  • ד"ר סעיד מוחמד מוסא
דעות

למרות הסטיגמה: טיפול בנזעי חשמל הוא יעיל ובטוח

הטיפול בנזעי חשמל, שמציין 80 שנה לקיומו, נחשב לאחד הטיפולים היעילים ביותר בפסיכיאטריה ועדיין, עתיד הטיפול החשמלי בנפגעי הנפש עוד לפנינו

טיפול בנזעי חשמל. אילוסטרציה

"קן הקוקיה" היה הסרט שהביא לידיעת הציבור את המתרחש במחלקה הסגורה לחולי נפש הנשלטת על ידי אחות מרשעת, אחים בעלי גוף ורופאים חסרי לב המעבירים דרך מוחו של המטופל (ג'ק ניקולסון) זרם חשמל המעוות את פניו וגורם לו להתקף אפילפטי. הסצינה עוררה אז שאט נפש בקרב הצופים והביאה ללחץ ציבורי למניעת סוג זה של טיפול.

סרטים רבים אחרים העניקו לטיפול בנזעי חשמל סטיגמה של אכזריות וחוסר אנושיות של המטפלים בבית החולים הפסיכיאטרי ובעיקר סיפקה יצר מציצנות בלתי נלאה לעולמם של נפגעי הנפש תוך העצמת הסטיגמה הטבועה נגדם.

מנגד, הטיפול בנזעי חשמל, שחוגג 80 שנים לקיומו, נחשב לאחד הטיפולים היעילים ביותר בפסיכיאטריה ומטופלים רבים נהנים מיתרונותיו. רופאים אף מעידים על עצמם שהיו מעדיפים לקבל טיפול בנזעי חשמל לעומת החלופות הטיפוליות בעזרת תרופות או טיפול פסיכולוגי.

מקור הפער בין הסטיגמה הציבורית השלילית והשימוש החיובי בטיפול רפואי בנזעי חשמל נמצא בהקשר ההיסטורי של הטיפול. בראשית המאה ה-20, בהעדר כל טיפול ידוע למצבי פסיכוזה או דיכאון, נפגעי הנפש מצאו עצמם מורחקים ומנודים מהמשפחה, מהקהילה ומהחברה, ולעתים נכלאו במשך שנים רבות בשל  אוזלת היד בטיפול במחלות הקשות הללו. אם כך, מה הביא רופאים ומדענים בעלי רצון טוב העומדים חסרי אונים מול המטופל הסוער, לבחור בזרם החשמל כמכשיר טיפולי? ניתן לומר כי לא היה חידוש בהפעלת זרם  כתרופה – שהרי כבר בתקופה קדומה ביותר ביוון השתמשו במתן מכת חשמל המופק מצלופח לטיפול בכאב ראש ואף להקלת כאבי הלידה.

הרעיון בא כהמשך לעבודתו של חוקר הונגרי, לדיסלס מדונה, בשנות השלושים של המאה הקודמת, שניסה להשרות פרכוס אפילפטי על ידי מתן תרופות. הפרסומים לגבי הצלחת הטיפול עוררו עניין רב, אך לא נמצאה תרופה שתוכל להשרות פרכוס אפילפטי בצורה יעילה. שני חוקרים איטלקים החלו בניסויים לבדיקת השפעת הזרם החשמלי המשרה פרכוסים על מצבם של חולי הנפש. אוגו קרלטי היסס בתחילה לבצע את הניסוי מאחר שסבר כי "חשיפת אדם לזרם חשמל היא תיאוריה אוטופית, ברברית ומסוכנת". אולם, בשיתוף פעולה עם חוקר שאינו רופא בשם לוציאנו בירי, הם בדקו את השפעת הזרם החשמלי בעוצמה נמוכה על מוח בבעלי חיים והראו כי המכה החשמלית הזו נסבלת ואינה גורמת נזק. באפריל שנת 1938 הם ביצעו בהצלחה מתן נזע חשמלי לראשונה בחולה הסובל מסכיזופרניה. בתוך זמן קצר התברר כי הטיפול בנזעי חשמל יעיל במחלות נפש קשות, בטיפול במצבים פסיכוטיים ודכאוניים סוערים.

יחד עם זאת, השראת הפרכוס האפילפטי גרמה סבל רב לחולים. בהעדר חומרי הרדמה וחומרים משתקי שרירים לזמן קצר, שטרם התגלו בתקופה זו, היה הכרח במספר רב של מטפלים כדי להחזיק במטופל בעת השראת הפרכוס. סיבוך נפוץ של הפרכוס היה שברים בעצמות, ובמיוחד שברים בחוליות השדרה שהביאו לפגיעה בחוט השדרה ולשיתוק הגפיים. מכאן, ברורה הסטיגמה השלילית שנקשרה בטיפול בנזעי חשמל.

בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת התגלו פריצות דרך ממשיות בטיפול התרופתי לנפגעי נפש, עם גילוי התרופות נוגדות הפסיכוזה והדיכאון ותרופות מייצבות מצב רוח. דומה היה שהצורך בטיפול בנזעי חשמל יעבור מהעולם, אך בתוך זמן קצר הסתבר כי מטופלים רבים אינם מגיבים לטיפול התרופתי ויכולים להיעזר בצורה משמעותית בטיפול בנזעי חשמל. השינוי המשמעותי ביותר בטיפול בנזעי חשמל היה גילוי תרופות הרדמה ותרופות משתקות שרירים באותה העת, שאפשרו מתן טיפול בטוח, ללא סיבוכי שברים או שיתוק. כך, נשמרה האפשרות לטיפול בנזעי חשמל כטיפול יעיל ובטוח עבור נפגעי נפש שלא נעזרו בטיפול התרופתי.

עם ההתקדמות בתחום מדעי המוח, הבינו הרופאים וחוקרי המוח כי הטיפול בנזעי חשמל מביא לשינויים במעגלים עצביים במח הקשורים להיווצרות דיכאון ופסיכוזה, ליצירת תאי מח חדשים באזור ההיפוקמפוס, לשינויים תוך וחוץ תאיים במוח, ולתמורות בתפקוד המסרנים העצביים (נוירוטרנסמיטורים) מסוג סרוטונין ודופמין. שילוב כל אלה מביא לתוצאה הקלינית הרצויה בטיפול בנפגעי הנפש. אך למרות זאת, נותרה תופעת לוואי בלתי רצויה של הטיפול, והיא הפגיעה בזיכרון. מטופלים רבים התלוננו כי למרות השיפור שחל במצבם הנפשי בעקבות הטיפול בנזעי חשמל, חלה הידרדרות ביכולתם לשמור ולשלוף מידע מהמוח.

בנקודה הזו החל מרוץ, שנמשך עד היום, ליצירת פרוטוקול טיפול בנזעי חשמל שימקסם את יעילות הטיפול בפסיכוזה ובדיכאון תוך מזעור הפגיעה האפשרית בזיכרון. במרוץ הזה משתתפים פסיכיאטרים בארץ וברחבי העולם, הבולט ביניהם הוא הפסיכיאטר האמריקאי הרולד זקהיים. כלל האצבע "יותר חשמל פחות עמל" שליווה את הטיפול בנזעי חשמל בראשיתו הסתבר כלא יעיל במיוחד. מחד, מתן עוצמה חשמלית גבוהה יותר אמנם מביא לתוצאות טיפוליות טובות יותר, אך מביא לשיעור גבוה יותר של פגיעה בזיכרון. מאידך, מתן עוצמה חשמלית נמוכה מדי, למרות שמצליח להשרות פרכוס אפילפטי, אינו בהכרח יעיל לטיפול בדיכאון או בפסיכוזה. אם כן, איך אפשר למצוא את העוצמה החשמלית המדויקת המתאימה לטיפול בכל מטופל?

כאן נעזרים הרופאים בהבנה מורכבת יותר של הפיזיולוגיה העומדת בבסיס הפעילות החשמלית של המוח. מסתבר כי המאפיינים של הגירוי החשמלי והיחס ביניהם ובין הפעילות החשמלית של המוח יכולים להביא ליצירת פרוטוקול טיפולי יעיל ובטוח. לכן, עבור כל מטופל, נקבעים המאפיינים של הגירוי החשמלי המינימלי שיכול להביא ליצירת פרכוס. לאחר מכן נבנית עבורו תכנית טיפולית למתן גירוי חשמלי בעוצמה מדודה מעבר לסף המינימלי שמביא ליצירת פרכוס. טיוב הפרוטוקול לטיפול בנזעי חשמל, המותאם לכל מטופל באופן אישי, הביא ליצירת טיפול יעיל וכמעט ללא תופעות לוואי של ירידה בזיכרון.

כך, כיום, לצד כל מטופל העובר טיפול בנזעי חשמל ניצב רופא פסיכיאטר ולידו רופא מרדים וכן אחות או אח מיומנים. המטופל מורדם לפרק זמן קצר ביותר ומקבל תרופות מרפות שריר הבולמות את התכווצות השרירים תוך ניטור של תקינות מחזור הדם. משך הפרכוס קצר מדקה, ולרוב דרושה סדרה של כשמונה עד 12 טיפולים להשגת הפוגה במחלה. הטיפול נעשה בבית החולים ביחידה המצוידת בהתאם לנהלים של  משרד הבריאות, וניתן כיום במסגרת אשפוזית ואף במסגרת מרפאתית. כל מטופל מקבל הסבר מקיף על הטיפול, ועליו לאשר את הסכמתו לקבלת הטיפול בחתימתו.

כך, תיאור הטיפול בנזעי חשמל בסרטים הרבים, שנשאר חקוק בזיכרון הציבור, רחוק מאוד מהמצב הקיים היום, אבל ללא ספק זירז את התהליך לשיפור יעילות ובטיחות הטיפול.

הטיפול בנזעי חשמל מסייע לרוב המטופלים הסובלים מדיכאון או פסיכוזה והעמידים לטיפול פסיכולוגי ותרופתי. עבור המטופלים שאינם נעזרים בנזעי חשמל, שוקדים הרופאים על פיתוח טיפול חשמלי ממוקד בעומק המוח, שנמצא יעיל אף יותר מטיפול בנזעי חשמל. ברור כי העתיד של הטיפול החשמלי בנפגעי הנפש עוד לפנינו.

נושאים קשורים:  נזעי חשמל,  "קן הקוקיה",  סטיגמה,  חולים פסיכיאטרים,  אפילפסיה,  פסיכוזה,  פרופסור יואל דונחין,  דעות,  ד"ר רננה איתן
תגובות
אנונימי/ת
20.05.2019, 21:04

כמה עובדות שהושמטו מהכתבה - הטיפול ה"יעיל והבטוח" מעולם לא עמד בבדיקות הקליניות הסטנדרטיות של ה FDA. הרולד זקהיים עצמו ייעץ במשך שנים רבות לשתי חברות המייצרות את המכונות המחשמלות. כאשר נתפס הודה בבית משפט שהטיפול גורם לאמנזיה ולפגיעות קוגנטיביות בלתי הפיכות הפוגעות בתפקוד, אלא אם כן ניתן רק בצד ימין ובעוצמת זרם מינימלית. הזרם המועבר במח הוא עד 460 וולט (לעומת 180 וולט ב"קן הקוקיה"...) מאחר והסמים המרדימים ומרפי השרירים, וכן התרופות האנטי-אפילפטיות הניתנות לסובלים מהפרעה ביפולרית, מעלים את סף הפירכוס. ההשפעה ה"מיטיבה" מקורה באופוריה זמנית שלפעמים מלווה את הנזק המוחי הנגרם בהכרח מהתחשמלות ומהתקף אפילפטי חזק יותר מגראנד מאל. האופוריה חולפת תוך 4 שבועות והנזק המוחי נשאר. מחקרי הפלסיבו בתחום מעטים, מוטים (biased) ומטעים, כך שה"הטבה" יכולה להיות גם מהסמים המרדימים, כגון קטמין המשווק כיום כאנטי-דכאוני או מעצם הרעיון של הטיפול. המחקרים המועטים שנעשו על חיות ובאוטופסיות מראים בבירור שטפי דם ואיזורים של תאים מתים. הטיפול גם פוגע ב "BLOOD-BRAIN BARRIER " ובכך חושף את המח לזיהום.הטיפול מנוגד בביריר לשבועת הרופאים "לא לגרום נזק". הפרוטוקול בארץ לא מחייב בדיקה קוגנטיבית לפני הטיפול וכשהניצולים מתלוננים על פגיעה בזיכרון הפסיכיאטרים מאשימים את ה"מחלה". בארה"ב היו כבר מספר תביעות משפטיות שהצליחו ובקרוב תהיינה גם בארץ. וזה רק קצה הקרחון...

אנונימי/ת
20.05.2019, 22:41

יתכן והכותבים עצמם קיבלו טיפול בנזעי חשמל "שהשכיח" את העובדות המהותיות. כדאי לציין האם יש לכותבים הנכבדים איזהשהו אינסנטיב לפרסום המידע המגמתי. כדאי גם לציין שאף פסיכיאטר או פסיכיאטרית מעולם לא ריפאו חולה כלשהו.... נקודות קטנות לציון....

21.05.2019, 11:36

כמי שעושה את הטיפולים למטופלים שלו, אני יכול להעיד שהטיפול מאוד יעיל ועוזר ברוב המקרים שנתקלתי בהם. אם את/ה רופא/רופאה - מוזמן/נת לבוא לבקר ביחידת טיפול בנזע חשמלי בשלוותה ולהתרשם באופן בלתי אמצעי וללא דעות קדומות.

21.05.2019, 13:11

לא מזמן עלתה בי שאלה. האם ניסו את הטיפול בחולי אלצהיימר

אנונימי/ת
21.05.2019, 23:59

מכירה אישית מישהי שעברה טיפול בשלוותה. לא נעשה שום מעקב אחרי מצבה הרגשי, קוגנטיבי והגופני. היא יצאה בטראומה ועם פגיעה קוגנטיבית נוראית. היא סיפרה לי על מישהי שם שעברה 1001 טיפולים...

אנונימי/ת
22.05.2019, 00:42

ד"ר יוני פונר. חבל שאתה לא מתייחס לביקורת העיניינית שנכתבה כאן בתגובה הראשונה. ידוע שמקור הטיפול באיטליה הפשיסטית כאשר חזירים הפכו נוחים יותר לשחיטה לאחר שוק חשמלי. גם המטופלים שלכם נהפכים צייתנים וזומבים ומפסיקים להתלונן על הקשיים האמיתיים בחייהם. גם מטופלי לובוטומיה הפסיקו להתלונן....מה שנוכל לראות אם נבקר אצליכם זה כיצד פסואדו רופאים מנצלים את האמון של אנשים במצוקה.

אנונימי/ת
22.05.2019, 02:56

הזרם נמדד באמפרים. המתח בוולטים. הזרם מושפע מהתנגדות הרקמה. לכן המספרים שצוטטו לא רלבנטים.

אנונימי/ת
24.05.2019, 14:13

לא ידוע לי ולא הגיוני לנסות טיפול הגורם לפגיעה קוגנטיבית על אנשים עם פגיעה קוגנטיבית. מינוס כפול מינוס יוצא פלוס אבל זה לא כפל, זה חיבור. זה נזק מצטבר. למעשה היה חשד שנזעי חשמל גורמים לאלצהיימר או מזרזים אותו. על כך ענה הרולד זקהיים שהחשד מופרך וציטט מחקר עם 8 מטופלים שקיבלו 100 טיפולים ואין להם אלצהיימר. ממש הוכחה ניצחת...

אנונימי/ת
20.05.2019, 23:16

אם הטיפול הברברי הזה היה עוזר, לא היה צורך בטיפול ה"תחזוקה", MAINTENANCE. אנשים מדוכאים מקבלים עשרות ולפעמים מאות טיפולים...

אנונימי/ת
22.05.2019, 01:11

כנוירולוג המקדיש את חייו לטיפול בחולי אפילפסיה, אני מתקשה להבין כיצד רופאים גורמים להתקף אפילפטי במכוון אצל אנשים בריאים. חידוש התאים בהיפוקמפוס, נוירוג'נסיס, הוא אבנורמלי ומתרחש כתוצאה מה Traumatic Brain Injury. גרימת התקפים מכוונים שוב ושוב יכולה לגרום לאדם לקבל התקפים ספונטנים לאחר סוף הטיפול. דליריום פוסט אקטלי יכול להתבטא בפסיכוזה ובאלימות . הנזק הקוגנטיבי עלול להיות אורגאני ובלתי הפיך, ולא פונקציונלי בלבד. איך אתם מסתירים עובדות כאלו מהציבור?

אנונימי/ת
22.05.2019, 02:52

חשמלאי בכיר
הזרם נמדד באמפרים. המתח נמדד בוולטים. הזרם המושרה על ידי המתח תלוי בהתנגדות באומים. לכן הזרם משתנה בהתאם למתח ולהתנגדות הרקמה. הג׳ל משפר הולכה ומקטין התנגדות.

אנונימי/ת
24.05.2019, 14:16

חשמלאי יקר, אל תנסה לנצל את הבורות של הציבור בחשמל. בבקשה תציין את ההבדלים (באמפרים או בוולטים) בין ה - ECT של קן הקוקיה ל MODIFIED ECT.

אנונימי/ת
22.05.2019, 03:07

פסיכיאטרים רוצים שקט. המצב האהוב עליהם הוא זומבי. הם נותנים תרופות שירגיעו את החולה. ביקור בהוסטלים יגלה לכם השמנת יתר קשה של המטופלים, נזקים קשים בשיניים. ושאר סיבוכים ומחלות. אבל כל עוד החולה ״רגוע״ לא מזיזות לפסיכיאטרים הבעיות האורגניות של הגוף כמו גם הנזקים המוחיים. קרוב לודאי שגם הבנתם של הפסיכיאטרים במחלות הנפש מזערית והם בעיקר מכירים סמפטומים והשפעת תרופות עליהם. בסרט הנפלא קי-פקס אומר הפסיכיאטר לחולה שהתפקיד לרפא את החולים הוא שלו, והחולה שואל אותו אם ככה למה אתה לא מרפא אותם ?. לפסיכיאטר לא הייתה תשובה.

אנונימי/ת
22.05.2019, 09:21

להגנתם של הפסיכיאטרים יש לציין שהאיבר בו הם מטפלים הוא המורכב ביותר. אבל דוקא בשל כך הם אמורים להיות צנועים וזהירים יותר מכולנו. עד כה אין שום הוכחה לחוסר איזון כימי, אין טיפולים מעבר להפחתה סימפטומטית ובוודאי שנזעי חשמל זה חוסר אחריות רפואית ברמה חסרת תקדים. אולי בשנות החמישים לא היו אלטרנטיבות, אבל אם היידע הרפואי של היום זו פשוט שערוריה שאין כדוגמתה

אנונימי/ת
22.05.2019, 17:27

חוקרים בסיביר שבראשם עמד ד"ר סרגיי ספרנסקי הראו שקורס של הצלפות בישבן יכול לסייע נגד דיכאון ומחשבות אובדניות. יש צורך בקורס של 30 טיפולים הכולל 60 הצלפות. היעילות גוברת כאשר המצליף הוא בן המין השני של המוצלף.
http://www.pravdareport.com/health/7950-whipping/
נשמע מגוחך? זה ניסוי אמיתי שבוצע. והראיות לגבי ECT לא יותר טובות.
לפחות זה לא גורם נזק בלתי הפיך למוח.

אנונימי/ת
24.05.2019, 00:32

לכל משמיצי הפסיכיאטריה בתגובות הקודמות כמה מכם באמת מכירים את עולם בריאות הנפש והסובלים מתחלואה נפשית? ולכמה מכם היכולת לה מודד עם המורכבות והקשיים של חולים אלו? לפי התגובות מעט מאוד...הטיפול בנזעי חשמל הוכח כטיפול היעיל ביותר שידוע לנו היום לדכאון! הפגיעה בזיכרון היא נדירה ביותר ואף מינימלית וחולפת במידה וישנה. מחקר גדול שפורסם בשנה האחרונה הראה שהטיפול שיפר יכולות קוגנטיביות יתכן עקב תופעת הפסאודודמנציה בדכאון בעיקר בקרב אנשים מבוגרים ש"רופאים אמיתיים" אבחנו אותם בטעות עם דמנציה...הפסיכיאטריה עוסקת באיבר הכי מורכב ובמחלות הכי מורכבות של אותו איבר, עדיין אנחנו רחוקים בידע ובאפשרויות הטיפול לעומת שאר מקצועות הרפואה אבל הביקורת שנכתבה כאן על המקצוע אינה במקום, לוקה בחוסר הגינות במקרה הטוב וטיפשות במקרה הרע...

אנונימי/ת
24.05.2019, 13:04

הביקורת שנכתבה הייתה בהחלט במקום!
ותתייחס עניינית למשל לתגובה הראשונה.
זה שאני לא מבינים כיצד המוח עובד זו לא סיבה מספיק מוצדקת להשרות התקפי אפילפסיה בחולים. אולי גם נחזור להקיז דם.

אנונימי/ת
24.05.2019, 14:31

אני אישית עברתי את הטיפול הזה, שהפך אותי מפסיכולוגית קלינית שסיימה תוארים בהצטיינות יתרה לאשה שלא מסוגלת לעזור לילדתה בת ה-7 בשיעורי בית והרווחה מחפשת לה אומנת יום. נמחקו לי כליל 50 שנה מחיי ואני לא מסוגלת לתפקד כמבוגר אחראי. אם גם זה לא משכנע אותך, תכנס לאתר הבא http://www.ectresources.org/

אנונימי/ת
24.05.2019, 14:49

http://www.ect.org/ctip_about.shtml . ועדת CTIP מייעצת ל FDA ברגולציה של השימוש בנזעי חשמל. בראשה עומדת ניצולה של ה"טיפול" שעברה בעצמה הכשרה לטפל בו. זו הכשרה של יום אחד המאפשרת לרופא בארה"ב להכפיל ולשלש את משכורתו. באתר נמצא טופס אלטרנטיבי של הסכמה מודעת, המבוסס על המכנה המשותף של מאות ניצולים שחברים בוועדה ועוד אין ספור עדויות של ניצולים אחרים.

אנונימי/ת
24.05.2019, 15:38

https://www.youtube.com/watch?v=-cxHMca5Rys תביעות נגד נזעי חשמל שהצליחו.

אנונימי/ת
24.05.2019, 15:44

https://www.youtube.com/watch?v=mB4KqcbuvJQ&list=PLJ20uk7amHp6wWuJLb-5kAspHpuYBn4IY&index=102&t=73s
הרולד זקהיים מודה שנזעי חשמל יכולים לגרום לנזק בלתי הפיך

אנונימי/ת
24.05.2019, 15:55

https://www.youtube.com/watch?v=hvwVRn91bAU&list=PLJ20uk7amHp6wWuJLb-5kAspHpuYBn4IY&index=102 המשך הודאתו של זקהיים בבית משפט על כך שהטיפול בנזעי חשמל גורם לפגיעה קוגנטיבית בלתי הפיכה ושפסיכיאטרים צריכים להזהיר את המטופלים.

בהמשך לפסקת הסיום בכתבה, אכן יש טכנולוגיות טיפול חדשניות בחשמל, אבל בזרם נמוך (מיליאמפרים), כשהטכנולוגיה וההשפעה הפיסיולוגית שונים לחלוטין. אחת מהן היא זו שהשימוש בהם מתואר בספרם של Brunoni, Nitche and Loo,
tDCS in Neuropsychiatric Disorders. המכשיר מוגדר כיום בארה"ב כ investigational device אבל יש מכשירים בטכנולוגיה זו עם CE רפואי לשימוש באירופה ואמ"ר לשימוש בישראל. ה Guideline האירופאי האחרון בנושא הוא כמדומני מ2017 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27866120.