• יו"ר: פרופ' דמטריוס קרוסיס
  • מזכיר: ד"ר רוני מילוא
  • גזבר: ד"ר עדי וקנין
תרופות משנות מהלך מחלה

אופק טיפולי נוכחי בטרשת נפוצה: פרדיגמת טיפול מתפתחת

חוקרים סוקרים את ההתפתחויות האחרונות בתחום הטיפול בטרשת נפוצה

מטרת החוקרים בסקירה הייתה להעריך בצורה ביקורתית את האופק הטיפולי הנוכחי, עם תרופות משנות מהלך מחלה בטרשת נפוצה. בסקירה זו, החוקרים דנו באלגוריתמים טיפוליים וניתחו מחקרים בנוגע לתרופות חדשות הנמצאות בשלבי פיתוח מתקדמים או שאושרו לאחרונה. הניתוח עסק בהיבט של השפעת תרופות אלו על אסטרטגיות הטיפול הקיימות.

החוקרים מתארים ממצאים חדשים, וביניהם: מחקר בעולם האמיתי, שנערך בויילס, מצא כי התחלה מוקדמת של טיפול בעל יעילות גבוהה עלול לספק תועלת רבה יותר, בהשוואה לגישת הטיפול ההדרגתי, בטרשת נפוצה התקפית. במחקר ממאגר ה-MSBase, נמצאו ראיות לכך שטיפול מוקדם עם תרופות בעלות יעילות גבוהה, מפחית את הסיכון לפתח טרשת נפוצה מתקדמת משנית. אוקרליזומאב נמצא כיעיל ביותר בטרשת נפוצה התקפית, וכמו כן בקבוצת מטופלים עם טרשת נפוצה ראשונית מתקדמת.

נוגדן אנטי 20CD נוסף בשם אופטומומאב, נמצא בפאזה 3 מתקדמת של מחקרים קליניים. מחקר גדול הבוחן מתן ארוך יותר של מינוני נטליזומאב לסירוגין, בניסיון להפחית את הסיכון לפתח לויקואנצפלופתיה רב מוקדית מתקדמת נערך כעת. זאת ועוד, קלדריבין ואלמטוזומאב יכולים להתגלות כיעילים על ידי עיצוב מחדש של מערכת החיסון. התרופה סיפונימוד אושרה ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי, כטיפול בטרשת נפוצה התקפית, כולל טרשת נפוצה שניונית מתקדמת פעילה. תרופות נוספות, המשפיעות על רצפטור S1P, נמצאות כעת בפאזה 3, במחקר על טרשת נפוצה התקפית. קלדריבין קיבל אישור של מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בטרשת נפוצה התקפית ושניונית מתקדמת פעילה. לבסוף, מתברר כי השתלת מח עצם עצמית יכולה להוות אפשרות טיפול לטרשת נפוצה, שאינה מגיבה לתרופות.

מסקנת החוקרים מהסקירה היא כי פיתוח תרופות משנות מהלך מחלה בטרשת נפוצה, ממשיך להיות מוצלח. אלגוריתמים לתכנון טיפול במחלה צריכים לקחת בחשבון את ההתפתחויות האחרונות.

מקור: 

Cree, B. A. C. et al. (2019). Current Opinion in Neurology. doi: 10.1097/WCO.0000000000000700

נושאים קשורים:  תרופות משנות מהלך מחלה,  טיפול אינדוקציה אל מול טיפול הרגתי,  טרשת נפוצה,  אלגוריתמים לטיפול,  מחקרים
תגובות